دامداری صنعتی چیست؟|دامداران پاک

دامداری صنعتی نوعی از دامداری می باشد که در آن با استفاده از تکنولوژی، کار پرورش گوسفند زنده را بسیار راحت نموده اند و و گوسفندانی که از این روش پروش پیدا می کنند دارای وزن بهتری هستند. در سال های گذشته به دلیل چرای بیش از حد دام ها مراتع و محیط زیست ایران در معرض خطر جدی قرار گرفت و برای جلوگیری از این نابودی دامداری صنعتی جایگزین دامداری سنتی شده است ولی باز هم بیش از ۶۵ درصد دامداری های ایران برای پرورش گوسفند از رش دامداری سنتی استفاده می نمایند.

دامدارای صنعتی چیست؟

در این روش تعداد زیادی از دام ها به صورت متمرکز در محلی قرار می گیرند و از روش های اصولی برای نگهداری آن ها استفاده خواهد شد. در دامداری صنعتی هزینه نگهداری از دام ها بسیار زیاد می باشد، دلیلش نیز این می باشد که تمرکز دام ها در مکانی امکان بروز مشکل و بیماری های مختلف را در میان دام ها بسیار زیاد می باشد و به همین دلیل رعایت نمودن تمامی اصول بهداشتی و فنی امری بسیار مهم در دامداری صنعتی می باشد و طبیعتا هزینه بر است.

ولی میزان تولیدگوشت و فراورده های دامی در این روش بسیار بیشتر از دامداری سنتی می باشد؛ زیرا دراین روش با بکارگیری اصول علمی و تغذیه صحیح بسیار سریع می توانید به سرمایه و سود دست یابید. به عنوان مثال در روش صنعتی شیر بالغ روزانه ۸ کیلو گرم شیر می دهد در حالی که در دامداری سنتی همان گاو روزانه حداکثر ۲ لیتر شیر می دهد.

تفاوت دام داری صنعتی با دام داری سنتی

۱- دامداری صنعتی معمولا هزینه های بیشتری دارد به این دلیل که علوفه، مکان نگهداری دام و همچنین تجهیزات مورد نیاز برای پرورش دام را باید تهیه نمود. اما به این دلیل که در دامداری سنتی میتوان بخشی از غذای دام را از طریق مراتع تامین کرد، نیازی به تجهیزات پیشرفته ای برای نگهداری از آنها ندارید.

۲- در دامداری های سنتی، سرمايه گذاری فقط در دام می باشد و ريسك سرمايه گذاری در سنتی ها پايين تر از دامداری های صنعتی است، در دامداری های صنعتی با توجه به اين كه دام به صورت متمركز پرورش داده ميشود، آسيب پذيری نیز طبیعتا بیشتر می باشد بنابراین رعايت يك سری اصول و فنون و دانش را ميطلبد كه اين خود از موانع رشد دامداری های صنعتی می باشد.

۳- سود پرورش و نگهداری دام در روش صنعتی به دلیل استفاده از روش های علمی و تغذیه صحیح آنها بسیار بیشتر می باشد، مثلا میزان تولید شیر از یک گاو بالغ در روش صنعتی روزانه ۸ لیتر است. اما در روش سنتی ۲ لیتر در روز است. به همین دلیل امکان بازگشت سرمایه در آنها بیشتر خواهد بود.

۴- در دامداری صنعتی بهترین روش برای پرورش گوسفند پرواربندی نژاد برتر از طریق اصلاح نژادی می باشد، در این روش با استفاده از قوچ های برتر میتوان دام هایی با میزان شیردهی بالاتر و همچنین میزان گوشت بیشتر تولید کرد. قیمت دام زنده در دامداری صنعتی و سنتی ممکن است متفاوت باشد.

دامداری صنعتی

فضای لازم برای هر رأس دام در دامداری صنعتی

در روش دامداری صنعتی برای هر رأس دام حداقل فضایی در نظر گرفته می شود که با توجه به آن می‌توان مشخص کرد در یک دامداری صنعتی چند رأس دام را می‌توان پرورش داد. فضاهای لازم عبارت‌اند از:

میش آبستن: مکان لازم برای هر میش مادر ۳ مترمربع است که ۱ متر آن باید مسقف و دو متر دیگر غیر مسقف باشد.

زایشگاه: به ازای هر میش مادر به ۰٫۴ مترمربع فضای مسقف برای زایشگاه و جایگاه بره نیاز است.

انبار کنستانتره: به ازای هر رأس دام نیاز به ۰٫۱۲ مترمربع فضای مسقف انبار برای نگهداری از کنستانتره وجود دارد.

انبار علوفه: انبار علوفه موردنیاز برای هر رأس دام ۰٫۳۵ مترمربع فضای مسقف می باشد.

درمانگاه: به ازای هر گوسفند موجود در گله باید ۰٫۰۸ مترمربع فضا به درمانگاه اختصاص داده شود.

آبشخور: هر رأس دام نیاز به آبشخوری با ۵۵ تا ۶۵ سانتی‌متر عرض، ۳۵ تا ۴۰ سانتی‌متر ارتفاع و عمق ۳۰ سانتی‌متر دارد.

مزایای دامداری صنعتی نسبت به دامداری سنتی

۱- به دلیل استفاده از روش های علمی و اصولی، محصولات و فرآورده های حاصل از دام افزایش خواهد یافت.

۲- در دامداری صنعتی، به دلیل تغذیه گوسفندان در محل های خاص، آسیبی به مراتع وارد نخواهد شد. این در حالیست که دامداری سنتی، از مراتع و زمین های آزاد برای تغذیه گوسفندان استفاده میشود. به همین دلیل طی سالیان گذشته بخش بزرگی از مراتع و علفزارهای کشور ما از بین رفته است.

۳-  در دامداری صنعتی میتوان در کنار پرورش گوسفند، کار اصلاح نژاد آنها را نیز انجام داد.

۴- دامداری صنعتی، میزان گوشت، شیر و پشم تولید شده به میزان قابل توجهی بیشتر از دامداری سنتی است.

۵- به تدریج دام هایی با نژاد برتر جایگزین دام های معمولی می شوند.

سخن پایانیدا

در این مطلب از دامداران پاک درباره دامداری صنعتی و تفاوت هایش با دامداری صنعتی پرداختیم چنانچه شما قصد خرید گوسفند زنده را دارید می توانید از طریق شماره زیر دام را سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.