همه چیز درباره تب برفکی در دام زنده

در سایت های مختلف احتمالا خبر هایی در باره بیماری های مختلف همانند تب برفکی و سیاه زخم در دام و گوسفند زنده دیده اید، و یا اینکه تب برفکی تا چه حدی برای دام ها می تواند خطر ناک بایدو چه خطراتی اقتصادی را برای دامداری ها خواهد داشت.تب برفکی بیماری می باشد که واگیر دار است و بیشتر در گاو، گاو میش، بز، گوسفند، آهو، گوسفند زنده، و گوزن دیده می شود و باعث کاهش شدید وزن و تب بالا و همچنین کاهش تولید شیر خواهد شد. به همین دلیل توصیه می شود که واکسیناسیون دام به موقع انجام شود تا بدن دام در برابر این بیماری مقاومت کافی را داشته باشد.
عامل بیماری تب برفکی ویروسی به نام پیکورنا ویروس و عضو شاخص جنس آفتوویروس می باشد  که با نفوذ در بدن دام مبتلا شروع به تکثیر ویروس می‌کند و کم کم وارد خون دام می‌شود و باعث ایجاد تب شدید در دام و بروز تاولهایی در دهان و پای دام می‌ نماید. در صورت پارگی این تاولها باعث ایجاد زخم در سم و لنگش دام؛ ایجاد زخم دهان در دام و ریزش شدید بزاق و اشکال در تغذیه دام خواهد کرد.

اطلاعات جامع برای نگهداری گوسفند زنده و قیمت انواع گوسفند زنده را در صفحه قیمت گوسفند زنده دنبال کنید.

 

تب برفکی در گوسفند زنده

علائم بیماری تب برفکی در دام زنده

تب بالا، کاهش شدید تولید شیر، بی اشتهایی؛ افسردگی شدید ؛ تشکیل وزیکولهای حاوی مایع سروزی و شفاف در مخاط دهان زبان و بالشتک دندانی و همچنین ناحیه تاج سم و فضای بین انگشتی از جمله علائم بیماری تب برفکی می باشد. علائم بیماری تب برفکی در میان گاو،گوسفندو بز مشترک می باشد و تنها در گاو علائمش شدید می باشد و می تواند خسارت اقتصادی شدید را به بار آورد.

در صورت ابتلای دام به تب برفکی چه اقداماتی باید انجام داد؟

  1. دام مبتلا به بیماری را جدا و آنرا قرنطینه کنید.
  2. هر گونه وسیله ای که دام با آن تماس داشته است را ضدعفونی، سپس آب و خوراک دام آلوده را از محل خارج کنید.
  3. محل پرورش دام ها را کاملا ضدعفونی کنید، برای اینکار می‌تونید از فرمالین ۵ درصد،سدیم هیدروکسید ۲ درصد و آهک استفاده کنید.
  4. برای پایین آوردن تب دام از داروهای ضد تب استفاده کنید.
  5. در صورت درگیر شدن ریه های دام به زخم های عفونی با صلاح دید دامپزشک به دام ها آنتی بیوتیک بدهید.
  6. از اسپری های otc برای درمان زخم سم ها و از ضدعفونی کننده هایی چون گلیسیرین ید و میرتووت برای ضدعفونی کردن زخم دهان دام روزی دو یا سه بار استفاده کنید.
  7. مولتی ویتامین های خوراکی یا تزریقی نیز می تواند باعث بهبود زخم ها دهان و پای دام شود البته با تجویز دامپزشک باید این کار را انجام دهید.

 

تب برفکی در گوسفند زنده

نحوه تغذیه دام مبتلا به بیماری تب برفکی

معمولا گوساله های جوان به دلیل اشتهای زیادی که دارند هنگام ابتلا به بیماری، به دلیل نداشتن مقاومت بدنی بالا بیشتر تلف می‌شوند و آمارها حاکی از تلف شدن بیش از ۲۰ درصد گوساله های مبتلا به تب برفکی می باشد.

  • گوساله های جوان در روز باید چندین بار تغذیه شوند.
  • برای رفع مشکل خوردن دام می توان کنسانتره یا سبوس گندم را خیس کنید تا خوردن برای دام راحت شود؛ اگر باز هم خوردن برای دام مشکل است در این صورت بهتر است که ماده غذایی را در قسمت عقبی دهان دام قرار دهید تا بتواند راحت تر آن را ببلعد.
  • دام هایی که مشکلات تغذیه ای آن ها بسیار شدید است در صورت مشورت با دامپزشک می توان از سرم درمانی برای آن ها استفاده نمود.
  • برای تغذیه گاوهای بزرگ که دچار زخم دهان شده اند؛ پرس یونجه یا کلش گندم را چند ساعتی در آب بگذارید تا کاملا خیس شود و دام با خوردن آن ها احساس درد کمتری نماید.
  • برای کاهش درد زخم ، دهان دام را با مواد ضدعفونی کننده شستشو داد تا خوردن غذا برای دام راحت تر شود.